Gravid – Kiropraktisk behandling

Mere end halvdelen af alle gravide får smerter i lænd eller bækken.
Symptomerne kan melde sig allerede omkring 12. graviditetsuge, men opstår ofte midtvejs i graviditeten. Nogle oplever også udstrålende smerter til ét eller begge ben.
Det er ofte den hormonelle forandring og den øgede vægtbelastning, der giver generne. Som gravid kan du sagtens have gavn af kiropraktisk behandling, og gravide reagerer typisk hurtigt på behandlingen.

Symptomer

Lænde- og bækkensmerter

Det er nærliggende at tænke på bækkenløsning, når man som gravid oplever smerter i bækkenregionen, men det er heldigvis sjældent årsagen. De hormonelle forandringer under graviditeten forårsager en større løshed i leddene og dermed også i bækkenet. For at der er tale om bækkenløsning, skal smerterne være meget udtalte, og som udgangspunkt være lokaliseret over lænden og foran ved skambenet.
Lænde- eller bækkensmerter under en graviditet skyldes ofte en fastlåsning af ét af de tre led i bækkenet. Det kan opleves som jagende smerter i en eller begge sider, og smerterne kan stråle til balder eller lyske. Typisk vil det gøre ondt at sidde ned eller rejse sig op fra en stol, og det er smertefuldt at vende sig i sengen.

Smerter mellem skulderbladene

En del gravide oplever smerter mellem skulderbladene, i den del af ryggen der kaldes brystryggen. Smerterne kan trække rundt langs ribbenene til brystet, og måske opstår der smertejag ved dyb vejrtrækning. Det kan give en knugende fornemmelse i brystet. Disse smerter skyldes ofte den gravides ændrede tyngde og holdning. Særligt i sidste trimester kan fostret presse så meget op mod moderens mellemgulv og ribben, at den gravide vil føle sig stakåndet. Problemer i brystryggens og lænderyggens led kan forværre disse vejrtrækningsproblemer, og derfor vil kiropraktik ofte lindre symptomerne.

Undersøgelse

Undersøgelsen af den gravide forgår på samme vis som hos andre voksne personer. Der tages selvfølgelig hensyn til den gravides mave og de ting, den gravide føler ubehag ved eller ikke føler sig tryg ved.

Behandling

Ved gravide patienter tages der hensyn til maven og til at leddene er løsere end normalt. Behandlingen udføres blidt og med henblik på, at den gravide skal føle sig tryg hele tiden. Grundet de løsere led, reagerer mange gravide ofte godt på manipulationsbehandling, men behandlingen kan også bestå udelukkende af bløddelsbehandling, øvelsesvejledning og generel rådgivning.

Gode råd til aflastning af bækkensmerter hos gravide:

 • Brug stødabsorberende sko
 • Hvil dig ofte
 • Undgå at vride i kroppen og hofterne
 • Undgå at sidde med korslagte ben eller i skrædderstilling
 • Stå med lige vægt på begge ben
 • Undgå at løfte tunge ting
 • Undgå at bøje forover – Lad andre støvsuge og vaske gulv
 • Tag mindre skridt
 • Tag et trappetrin ad gangen
 • Sæt dig baglæns ind i bilen og drej rundt med samlede ben. Læg evt. et stykke silke, nylon eller plastik på sædet, så det er lettere at dreje rundt
 • Vend dig i sengen med parallelle ben – brug en stor pude mellem benene. Silkenattøj eller silkelagener gør det lettere at vende i sengen
 • Sørg for, at dine bevægelser er symmetriske, også ved øvelser til f.eks. fødselsforberedelse